Nationale Week Zonder Vlees

Van 8 t/m 14 maart 2021

Het lijkt niet meer van deze tijd om elke dag vlees te eten. Steeds meer mensen zijn zich daarvan bewust en kiezen voor minder vlees. Bij Cityhotel Wood weten we daar ook alles van! In ons restaurant The Green Room ligt de focus op groenten als basisingrediënt van alle gerechten. We namen letterlijk een kijkje in hun keuken en spraken chef-kok Bennie van de Parel.

Natural Kitchen The Green Room

De gastronomie neemt chef-kok Bennie met liefde voor zijn rekening. Aan tafel in The Green Room (uiteraard op de welbekende 1,5 meter afstand) legt hij het concept van het restaurant uit. "De ingrediënten waar we mee werken in de keuken, staan dicht bij de natuur. Onbewerkte, zuivere producten met een korte lijn naar de bron. Rauw en vers zijn het vertrekpunt van The Green Room en vormen onze basis van verrassende en smaakvolle gerechten. We leggen de focus op huisgemaakt en waar kan biologisch met zoveel mogelijk gebruik van het hele product."
Hij vertelt verder dat groenten de basis vormen voor ieder gerecht, maar dat een stukje vlees of vis als bijgerecht kan worden besteld.

The Green Room ingedekte tafel Matcha tea latte noodle salade

Oesterzwammen

Tijdens het gesprek blijkt er een duidelijke favoriet als vleesvervanger als we verder kletsen over vegetarisch eten. Steeds meer mensen minderen of stoppen met het eten van vlees en vis en zij kunnen hun hart ophalen bij The Green Room. Bennie vertelt enthousiast verder:
" Wij in The Green Room zijn gek op oesterzwammen! Er zijn ook zoveel verschillende soorten. Van lichtbeige tot lichtgrijze maar ook roze en gele oesterzwammen.
De kleur en smaak zijn afhankelijk van het ras. De gele zijn fluweelzacht en smaken sappig en iets zoet. De roze zijn het sterkst van smaak."

De chef-kok lijkt zich goed te hebben verdiept in de oesterzwammen, die zo heten omdat de hoed duidelijk zichtbare lamellen heeft wat lijkt op een oesterschelp.

"Oesterzwammen worden in Nederland het hele jaar op zakken met mengsel van stro en water geteeld. Bij de oogst worden ze in trossen geplukt en een voor een afgesneden. In het wild groeien ze in trossen op boomstammen en 'dood' hout."

pasta oesterzwammen bennie hout schilderij champignons oesterzwammen pasta oesterzwammen

Vegetarische gerechten met oesterzwammen

We worden aangestoken door zijn enthousiasme en zijn nu eigenlijk wel benieuwd naar de gerechten met oesterzwammen. Het blijkt dat ze in The Green Room er kroketten en bitterballen van maken. Maar ze worden ook verwerkt in bouillons, soepen, stoofgerechten en sauzen.
Bennie verklapt dat één van de collega's zelfs een favoriete maaltijd heeft: de vega pasta carbonara! Hierbij wordt de oesterzwam in blokjes gesneden en krokant gebakken ter vervanging van de traditionele spekblokjes.

Vega pasta carbonara

We hoeven niet heel lang te smeken, want de chef staat te popelen om aan de slag te gaan! De vega pasta carbonara komt er aan. Kunnen wij tijdens het wachten even het recept uitschrijven.

Ingrediënten

 • 250 gram verse pasta (eventueel pasta zonder ei)
 • 1 teentje knoflook
 • 250 ml room (plantaardig)
 • 150 gram oesterzwam
 • 1 middelgrote ui
 • 15 gram platte peterselie
 • 40 gram Parmezaanse kaas (Willicroft Parmesan plantaardig alternatief)
 • Peper en zout
 • Optioneel 2 eidooiers

Bereiding

 • Zet een pan met ruim water met zout op het fornuis en breng aan de kook.
 • Snij ondertussen de oesterzwammen en ui in blokjes en snij de knoflook fijn (oesterzwammen NIET wassen).
 • Zet een koekenpan of wok met een beetje bakolie op middelhoog vuur en bak de ui, knoflook en oesterzwammen goudbruin.
 • Ondertussen de peterselie fijnsnijden.
 • Als het water kookt kan de pasta erin voor 4 minuten.
 • Maak de saus af door de room en peterselie bij de goudbruine oesterzwammen toe te voegen. Breng op smaak met peper en zout.
 • Giet de pasta af en voeg toe aan de saus, doe het vuur uit en roer eventueel de eidooiers door de pasta.
 • Dresseer op borden en strooi de Parmezaanse kaas erover.
 • Eet smakelijk!

Voor deze liefhebber van een "echte" pasta carbonara met spekjes, was dit alternatief zonder vlees om te smullen! Heel smaak vol en de spekjes werden niet gemist!

Ook vegetarisch eten in de Nationale Week Zonder Vlees?

Dat kan! The Green Room heeft een heerlijk take away menu met verrassend lekkere vegetarische gerechten. En kan je toch echt niet zonder vlees of vis? Dan bestel je dat er een klein stukje bij als side dish.

Bekijk dan hier het take away menu van The Green Room

Geschreven door: Inge de Kreek - Matthijsse

Zeayou Zeeland