Kroten of bieten?!

Het zal ons een biet zijn!

In het noorden van Nederland wordt er veelal gesproken over bieten of rode biet, terwijl in het westen en zuiden meestal kroten wordt gebruikt. Maar wat maakt het uit? Iedereen weet wat er mee wordt bedoeld.

Rode bieten en meer ...

Ze zijn er in verschillende soorten vormen: van rond tot langwerpig en in de kleuren rood, paars-rood, oranje-geel, wit en zelfs met rood-witte ringen. Gele bieten hebben een minder zoete smaak dan rode bieten.

Eind april wordt de wintervoorraad bieten afgelost door de nieuwe oogst kleine rode zomerbieten met hun zachte, zeldzame zoete smaak. Het groene loof van verse jonge bietjes is rijk aan voedingstoffen en komt wat smaak betreft overeen met spinazie. Ook kan je ze hetzelfde bereiden.

Jonge rode bieten kunnen worden gekookt, geroosterd of gestoomd met een stukje loof of stengel er nog aan, dan 'bloedt' de biet niet 'dood' tijdens de bereiding. Kook de zomerbiet 20-25 minuten, de winterbiet 60-90 minuten.

groenten the green room Biet sushi Biet sushi

Bieten of kroten in The Green Room

Wij in The Green Room kunnen het hele jaar door niet om de biet heen. En dat willen we ook helemaal niet, want het is een super veelzijdige groente met een heerlijke romig zoete en aardse smaak.
Zo heeft de biet al op veel verschillende bereidingen op het menu gestaan, gestoofd, geroosterd, soep, salade, carpaccio, tartaar, groentensap en zelfs in onze mocktails en cocktails.

Maar de favoriet van het take away menu van afgelopen winter was de steak tartaar van biet met truffelmayonaisse, gerookte Zeeuwsche Zoute en radijsjes.

3dbca4d3 a129 4267 807a 79423bc2eb3e cocktail 2d072ba3 1c96 4f3a b7e0 c9197260a353

Recept Steak Tartaar Rode Biet

Graag delen we nu het recept van jullie "biet-favoriet"!

Ingrediënten voor 2 personen

2 middelgrote gekookte bieten in fijne blokjes (eventueel gekookt in Oosterschelde water)
1 sjalot ragfijn
1 eetlepel kappertjes, gehakt
4 kleine augurkjes (cornichons) gehakt
Zwarte peper naar smaak
Gerookt zeezout (Zeeuwsche zoute) naar smaak
2 eetlepels Mayonaise (vegan)
1 theelepel truffel tapenade
10 gram verse bieslook in ringetjes
4 middelgrote radijsjes in dunne plakjes (zet even onder water in de koelkast voor extra knapperige radijsje)
Extra vergine olijfolie

Bereidingswijze

Maak de truffelmayonaise door de mayonaise en de truffel tapenade te mengen, voor een mooi glad resultaat kan je dit met een staafmixer doen.

Meng de bieten, augurk, sjalot, kappertjes, bieslook, zwarte peper, gerookt zeezout en de truffel mayonaise door elkaar. Wees voorzichtig met gerookt zeezout door het in kleine beetjes toe te voegen en tussendoor te proeven.

Dresseer op bord, doormiddel van een mooie ronde steker of door een mooi quenelle te maken. Maak het verder af met de radijsjes, beetje gerookt zeezout en extra vergine olijfolie.Heerlijk met getoast zuurdesembrood!

Eet smakelijk!

Zeayou Zeeland